Fauna tellingen soorten

Elk jaar tellen wildbeheereenheden (WBE) diverse faunasoorten in Nederland. Dankzij de inzet van al deze vrijwilligers vormen de WBE-voorjaarstellingen een van de grootste ecologische meetnetten van ons land.
Tijdens de wildvoorjaarstellingen wordt jaarlijks meer dan 10% van het geschat aantal hazen in Nederland geteld, en tijdens de faunavoorjaarstellingen monitoren wildbeheereenheden tot wel 100% van het provinciale
grondgebied. 
Deze telgegevens leveren belangrijke inzichten in hoe populaties zich ontwikkelen over de jaren, en bieden een basis voor duurzaam faunabeheer en beleid.

Het doel van de voorjaarstellingen is om de ontwikkeling van in het wild levende populaties van algemene soorten te monitoren. Deze gegevens bieden een cijfermatige onderbouwing van provinciaal en landelijk faunabeleid. 

Voorjaarstellingen zijn trendtellingen. 
Met trendtellingen kunnen populatieveranderingen worden bepaald. Ze zijn niet geschikt om het werkelijk aantal aanwezige dieren in kaart te brengen. Enkel in vergelijking met tellingen uit voorgaande jaren geven de voorjaarstellingen inzicht in hoe populaties veranderen over de tijd.

Voorjaarstellingen volgens gestandaardiseerde methoden 
Enkel door jaarlijks op dezelfde manier, in dezelfde gebieden en op hetzelfde moment te tellen kunnen tellingen binnen een telgebied met elkaar vergeleken worden. Daarom is het essentieel dat tellingen plaatsvinden in telgebieden die voor lange tijd vastliggen.

Betrouwbare provinciale en landelijke trends 
Door de verandering binnen telgebieden naast elkaar te leggen geven de voorjaarstellingen betrouwbare inzichten in provinciale en landelijke trends. Juist door jaarlijks heel veel vaste telgebieden te tellen neemt de betrouwbaarheid van provinciale en landelijke trends toe. 

Geen inzicht in individuele telgebieden.
Om ook op het niveau van individuele telgebieden de populatietrend betrouwbaar vast te stellen is het noodzakelijk om hetzelfde gebied vaker te tellen.Voorjaarstellingen zijn dan ook niet geschikt om op telgebiedniveau conclusies te trekken over de ontwikkelingen van de getelde soorten.

Soortbeschrijvingen
De meeste faunasoorten die geteld worden tijdens de voorjaarstellingen zijn algemeen voorkomende soorten in het Nederlandse landschap. Toch is het belangrijk dat tellers kennis hebben van hun uiterlijk, voorkomen, gedrag en leefwijze.

Methodologie tellingen
Binnen een nieuw wettelijk stelsel voor de jacht vormen tellingen de basis. Om ervoor te zorgen dat de WBE-tellingen ook bijdragen aan besluiten over de jacht, heeft de Jagersvereniging het afgelopen jaar grote stappen gemaakt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) concludeerde in december 2024 dat het landelijke wildtelprotocol van de Jagersvereniging in de basis goed is.

2025 editie van het landelijk telprotocol online
In december 2024 beoordeelde het Centraal Bureau voor de Statistiek het landelijk wildtelprotocol van de Jagersvereniging positief. De nieuwe rapportage van hogeschool Van Hal-Larenstein aan het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur leverde bovendien een positieve beoordeling op van onze nachttellingen. Beide rapportages bevatten een aantal waardevolle adviezen en nieuwe inzichten. Deze heeft de Jagersvereniging verwerkt in de 2025 editie van de handleiding voorjaarstellingen, welke online staat:

bron KNJV 2025
https://www.jagersvereniging.nl/voorjaarstellingen/
https://www.jagersvereniging.nl/nieuws/2025-editie-van-het-landelijk-telprotocol-online/
https://www.jagersvereniging.nl/content/uploads/2025/03/voorjaarstellingen-bijlage-soortbeschrijvingen-v1.2.pdf



De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.